Cum selectam corect deseurile? Un grid practic si simplu

Coșul meu

Cum selectăm corect deșeurile?

Cum selectam corect deseurile?

 

Ministerul Mediului a declarat în anul 2014 într-un raport  din cele peste 5 milioane de tone de deșeuri pe an, doar 13% sunt reciclate. Un procent destul de mic în comparație cu țările nordice, exemplu Olanda, unde pentru fiecare două milioane de tone de hârtie și sticlă colectate, aproximativ 90% sunt reciclate și folosite pentru crearea produselor noi.

Cu puțin efort și gândire verde putem ajuta la îmbunătățirea calității aerului, păstrarea apelor curate și  reducem consumul de energie.

Colectarea selectivă reprezintă primul pas în educarea noastră și a copiilor pentru o reciclare cât mai curată, pentru a ne ajuta mediul incojurator.

Deșeurile se împart în:

• Deșeuri biodegradabile care se depozitează în containerul maro;
• Deșeuri reziduale care se depozitează în container negru;
• Deșeuri reciclabile, care la rândul lor se împart în deșeuri de hârtie și carton – containerul albastru.
• Plastic și metal – container galben
• Sticlă – container verde.

Cum selectam corect deseurile?

Ce produse Ambalaje-Horeca poți recicla:

PS (polistiren)

Cum se reciclează corect:

  • orice recipient din polistiren trebuie curățat înainte de a fi introdus în containerul destinat materialului
  • etichetele de pe ambalaje vor fi îndepărtate înainte de aruncarea lor;

 

PP (polipropilenă)

Acesta este un plastic extrem de rigid, însă cu o densitate foarte mică, ceea ce îl face rezistent la căldură și destul de ușor de reciclat. Din polipropilenă sunt fabricate o mulțime de produse, precum: capace de sticle, ambalaje pentru alimente și paiele de băut. După ce este reciclat pate fi reutilizat.

LDPE (polietilenă de mică densitate)

Polietilena de mică densitate se regăsește în pungi alimentare, saci de gunoi, sticle flexibile, iar reciclarea acestui poate produce alte pungi noi de plastic. 

Cum selectam corect deseurile?

Potrivit legii 211\2011, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri sunt obligați să colecteze separat cel puțin hârtia, metalul, plasticul și sticlă. Legea mai prevede că este interzisă amestecarea deșeurilor, abandonarea și depozitarea acestora în afară spațiilor special amenajate. Iar conform ordinului 1281\2005, containerele și recipientele de colectare a deșeurilor trebuie inscripționate cu denumirea materialelor reciclabile și culoarea specifică pentru fiecare tip de material.

Gaseste-ne si pe social media!

 Instagram

 Facebook

 WhatsApp

Vă invităm să vizionați produsele și în magazinul nostru de pe B-dul Poitiers nr. 14 sau in Showroom-ul de pe Strada Basarabia 18, Brătuleni, Iași. Pentru cantitati mai mari, preturile pot fi negociate.

Pentru mai multe detalii puteti sa ne contactati la:

 
 
Mai multe informatii despre reciclare gasesti aici.

Copyright © 2025 SC Sermob Design SRL, CUI: RO 16493339, Nr. ONRC J22/1157/2004